SELFIES: Gambia – Vogeltrek

 

Alweer naar Afrika? Vorig jaar september (2021) een reis naar Benin en Côte d’Ivoire (‘Terug naar Afrika’. In: Paradijs, 2022), nu een korte vakantie van 23–30 november 2022 in Gambia. Gambia ‘of all places’! Dat gekke Engelstalige landje dat helemaal ingebed ligt in het Franssprekende Senegal, qua oppervlak nauwelijks meer dan een kwart van Nederland. Een strook van zo’n tweehonderdvijftig kilometer lengte en twintig tot vijftig kilometer breedte langs de Gambia rivier. Weer zo’n willekeurige, bijna kaarsrechte landsgrens als erfenis uit het koloniale verleden, die soms dwars door dorpen loopt en dwars door stamgebieden. Beurtelings namen de Portugezen, Fransen en Engelsen bezit van het forteiland in de monding van de Gambia rivier. Beter gezegd, ze waren om beurten eigenaar van het slavenfort waar deels het verhaal speelt van Kunta Kinte, de beroemde slaafgemaakte uit het boek ‘Roots’ van Arthur Hailey.


Terwijl in Europa de zomer momenteel overgaat in de winter, gaat in Gambia de regentijd over in de droge tijd. Trekvogels verruilen de koude, natte Europese winter voor de West-Afrikaanse hete droogte. En toeristen vliegen hen achterna!


Marita en ik voelen ons een beetje onderdeel van deze ‘vogeltrek’, maar we hebben een bijzondere reden voor dit korte verblijf. Aanleiding is namelijk dat dochter Meike er vijf maanden stage loopt bij de ‘Medical Research Council (MRC) Unit The Gambia’, een dependance van de ‘London School of Hygiene and Tropical Medicine’. Het is het laatste onderdeel van haar studie Voeding en Gezondheid in Wageningen. Ze houdt een interessant dagboek bij over haar ervaringen. Hoewel ze best al veel van de wereld heeft gezien door vakanties in Azië, bleek Afrika toch wel een cultuurschok te veroorzaken vanwege de armoedige omstandigheden. Gambia is een van de armste landen ter wereld.


Gambia, ‘the smiling coast’, is niet zo vaak in het nieuws. De ‘gossip’ gaat over de vele singles op leeftijd die het landje aandoen voor de ‘Ultimate Gambia Experience’. Dan weet je wel hoe laat het is! Hoewel, recentelijk was er ook een triest bericht dat zesenzestig baby’s zijn overleden na het gebruik van een Indiase hoestsiroop, vervuild met (di-)ethyleenglycol dat nierfalen veroorzaakt. Meike meldde dat ook in het hospitaal van het MRC kinderen zijn overleden.


Verder is Gambia zeer bekend onder vogelaars vanwege een diversiteit van zo’n vijfhonderd vogelsoorten. Er is me door verschillende bekenden op het hart gedrukt om toch vooral een goed vogelboek mee te nemen (Safarigids Gambia & Senegal).


De ‘vogeltrek’ is een jaarlijks terugkerend fenomeen, en vele Nederlandse en Belgische toeristen hebben dan ook al zó vaak op de Gambiaanse stranden vertoefd, dat ze een band met het straatarme land hebben ontwikkeld en zich bezighouden met goede doelen op het gebied van onderwijs en medische zorg. Er is zelfs een overkoepelende organisatie voor de talloze activiteiten: de Verenigde Stichtingen Gambia (VSG). Door de vele initiatieven heeft de huidige Gambiaanse president Adama Barrow de toeristen uit de Lage Landen bestempeld als ‘quality tourists’.   


Onze voorbereidingen voor de reis verlopen niet vlekkeloos. We hadden de vliegtickets van een TUI pakketreis al in huis, toen er een telefoontje kwam met de mededeling dat de vlucht wegens onderbezetting geannuleerd was. Dat kan dus zo maar, slechte beurt TUI!


Vanwege geringe flexibiliteit in onze agenda’s dachten we dat hiermee het reisje in duigen zou vallen. Maar Cor en Don hebben ons gered. Corendon bleek wel te vliegen op dezelfde dagen dat TUI niet wilde vliegen.


Vanwege het vroege tijdstip van de vlucht, zijn we vanavond, dinsdag, 22 november 2022, al afgereisd naar het Ibis Hotel Amsterdam Airport.


Gisteravond, 21 november, zat Meike te midden van Gambiaanse collega’s te kijken naar de WK wedstrijd Nederland–Senegal. De meeste Gambianen waren natuurlijk op de hand van Senegal (ondanks de ‘quality tourists’), maar Meike kon uiteindelijk het hardste juichen.

 

Gepost: 20 December 2022