SELFIES: Zuid-Afrika – Panoramaroute

Vrijdag, 21 juli 2023. Het weer is nog even triest als gister. We worden beklaagd dat vandaag de mooie Panoramaroute op het programma staat. Panoramaroute wordt Dramaroute. Deze route in de Drakensbergen is beroemd om zijn uitzichten en bijzondere natuurverschijnselen.

 

We blijven een beetje in de buurt, maar de bagage moet mee, want we verplaatsen vanmiddag wel naar een hotel in Sabie. We vertrekken naar Graskop, gelegen in een veel noordelijker deel van de Drakensbergen dan waar we aan het begin van de reis zijn geweest. Graskop was oorspronkelijk een goudmijn, maar drijft nu op bosbouw. De vegetatie is weelderig, met veel boomvarens.

 

Van Graskop noordelijk naar de samenvloeiing van de Blyde rivier en de Treur rivier. Pieter vertelt het verhaal van de Voortrekker, die op expeditie vertrok richting Mozambique. “Als ik over twee maanden niet terug ben, beschouw me dan maar als verongelukt.” Na twee maanden geen spoor. De zuidelijke arm van de rivier wordt Treur rivier gedoopt. De volgende dag duikt meneer toch op! Reden om de noordelijke arm Blyde rivier te noemen. Het zal wel!

 

We stoppen bij het Blyde River Canyon Nature Reserve. Een Coca-Cola gesponsorde grote schilderijlijst nodigt uit voor een groepsfoto met mooie landschappelijke achtergrond. Er is een beetje irritatie in de groep. Margreeth en Tjerk staan niet op de foto, Pieter wel en Dewandré hadden er ook wel bij gemogen.

 

Een rotspad brengt ons naar Bourke’s Luck Potholes. De bodem bestaat hier uit harde kwartsietlagen, afgewisseld met zachtere lagen lava van vulkaanuitbarstingen. Het water heeft zich eeuwenlang door deze rotsen gesleten, en op een aantal plekken heeft het kolkende water met keien erin grote (half)ronde gaten in de wanden uitgesleten en gepolijst. Via voetgangersbruggen krijg je prima zicht op dit bijzondere natuurfenomeen. Goudzoeker Tom Bourke voorspelde de aanwezigheid van goud, maar hij vond er zelf geen.

 

Op de terugweg naar Graskop rijden we nog langs God’s Window, een uitzichtpunt vanuit de Drakensbergen over het ‘laagveld’ richting Mozambique. God’s Window zit echter potdicht, we kunnen nog geen honderd meter ver kijken. Zelfs Hazyview is aan het zicht onttrokken. De stalletjes op de parkeerplaats hebben niet eens de moeite genomen om open te gaan.

 

De lunch in Graskop wordt genoten bij Harrie’s Pannekoek. We vinden met moeite een tafel, want Harrie is uitermate populair. Na de lunch een bezoekje aan een winkel waar cocons van de zijderups worden gekweekt en de zijde wordt verwerkt tot allerlei geweven producten, maar ook kussens en dekbedden volledig gevuld met zijde. Die zijn wel flink aan de prijs.

 

We zijn halverwege de middag bij ons nieuwe hotel in Sabie, het Floreat Resort. Een enorm complex met overal Dorische zuilen. Het resort oogt triest en donker bij aankomst, maar om drie uur komt de stroom terug.

 

We zetten voor het eerst de TV even aan. Het Nieuws gaat over een grote explosie in Johannesburg, waarschijnlijk van een ondergrondse gaslek. Het WK Vrouwenvoetbal is gister begonnen en men denkt dat de ‘banyana, banyana’ uit Zuid-Afrika wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. [Inmiddels uitgeschakeld door… Nederland.]

 

Een paar uur om te luieren. We checken de mobiel op berichten dichtbij de wifi in de lobby, en drinken wat bij het haardvuur in de eetzaal.

 

Er zijn slechts veertien gasten (wij met z’n twaalven en twee motorrijders) in het hele complex, zodat je geen wijn bij het glas kunt bestellen. We zijn aangewezen op hele flessen. Daar heb ik uiteraard geen bezwaar tegen. Om zeven uur gezamenlijk buffetdiner.

 


[Beeldverhaal S632]


[Doorklikken naar het volgende verhaaltje S633]


Gepost: 20 Augustus 2023