SELFIES: Noord-Spanje – Autovakantie

Een autovakantie langs de noordelijke kustlijn van Spanje stond bij Marita al een tijdje op het verlanglijstje. Vorig jaar durfden we de reis van zo’n vijfduizend kilometer niet aan met onze stokoude Zafira (2006) vanwege een brandend alarmlampje motorblok. Nieuwe bougies, nieuwe bobine, en het lampje brandt (af en toe) nog steeds, maar er is verder tijdens het rijden niets te merken. We hebben het tot vals circuit verklaard en zijn vol vertrouwen in het ouwe beestje met 373.578 kilometer op de klok. Reservesleutel gerepareerd, banden op spanning, olie op peil, koelvloeistof bijgevuld (was wel erg laag!) en ruitenwisservloeistof bij de hand in een reservetankje. En een goede reis- en annuleringsverzekering. Je weet maar nooit. Gaan met die banaan!


Er is nog een reden dat we anders op vakantie gaan dan de laatste jaren het geval was. De zorg voor Marita’s moeder is abrupt tot een einde gekomen. Op 25 mei is ze op 88-jarige leeftijd vrij plotseling maar rustig heengegaan. Het is dan ook lang geleden (2016) dat we drie weken achter elkaar van huis zijn geweest.


Onze hotels in Spanje (en Noord-Portugal) liggen vast in negen plaatsen, waar we steeds twee nachten verblijven. Overdag vrijheid blijheid.


Op dinsdag, 9 juli 2024, leggen we de eerste achthonderd kilometer af voor een tussenstop in Frankrijk, in de buurt van Poitiers. Voor de namiddag is in Nederland Code Oranje afgekondigd voor een hevige storm (dochter Ilse en partner Frank zitten in een tentje op een camping in Zeeland). Bij Compiègne, net boven Parijs, krijgen wij het staartje mee van deze storm, die op weg is naar Nederland. Enkele mooie foto’s van de pikzwarte luchten en een hoosbui ter afsluiting. De vakantie is begonnen.


We overnachten in Manoir ‘Le Cristal’ in Beaumont Saint-Cyr, een gebouw dat het midden houdt tussen een kasteeltje en een boerderij. Wij moeten in elk geval onze bagage helemaal naar de hoogste torenkamer sjouwen. Een kanjer van een dakbalk verspert de weg tussen slaapgedeelte en doucheruimte. Een kamerscherm bij het toilet zorgt nog voor enige privacy.


Er staan enkele luxe auto’s geparkeerd bij dit kleine onderkomen. Vele auto’s in Frankrijk dragen het etiket ‘A’ voor ‘Apprenti’ ten teken dat je nog niet zo lang je rijbewijs hebt. Na een bepaalde periode rijervaring mag de ‘A’ verwijderd worden, maar hier staat een wagen die blijkbaar een ‘A’ met een dikke streep erdoorheen mooier vindt.


De naam ‘Beaumont’ zegt al dat we op een mooi bergje zitten. We maken een wandeling op de flanken en komen onderweg leuke plantjes tegen: kruipend stalkruid, wollige sneeuwbal in vrucht (verwant aan de Gelderse roos), de woekerende hemelboom, klimmende heggerank en de azijnboom (sumak).   


In het dorp vinden we een afhaalpizza en kijken vervolgens op onze torenkamer de EK halve finale tussen Spanje en Frankrijk (2–1). Van enige opwinding is in het dorp niets te merken. En onze kasteelheer heeft ook niks met voetbal.


Op woensdag, 10 juli 2024, de volgende vijfhonderd kilometer op weg naar Baskenland. Enige vertraging ondervinden we slechts in de omgeving van Bordeaux.


Spaans Baskenland strekt zich uit van de Franse grens ten westen van de Pyreneeën, vlakbij San Sebastián, tot iets voorbij Bilbao, beide aan de kust. De hoofdstad, Vitoria-Gasteiz, ligt dieper het binnenland in.


De Basken bewonen al eeuwenlang het grensgebied van Frankrijk en Spanje (Frans Baskenland beslaat drie zuidelijke provincies) en behielden door isolatie in de bergen een bijzondere eigen cultuur en taal (Euskara), die geen verwantschap met andere talen kent.


De Basken reageerden fel op de dictatuur van Franco, die de regio zijn autonomie ontnam. Dit leidde in de zestiger jaren van de vorige eeuw tot de oprichting van de verzetsbeweging ETA (Euskadi Ta Askatasuna), letterlijk ‘Baskenland en Vrijheid’. Pas toen in de zeventiger jaren de democratie terugkeerde en de zeventien regio’s van Spanje verregaande autonomie kregen, vastgelegd in de grondwet, begroef de ETA geleidelijk de strijdbijl, definitief in 2011.


We verblijven vier dagen en nachten in Baskenland in twee kustplaatsen, San Sebastián en Bilbao.


 

[Beeldverhaal]


Gepost: 1 September 2024