SELFIES: Noord-Spanje – Terugreis

De vakantie zit er op. Nu de terugreis nog. Maandag 29 juli 2024 een flinke rit van 850 kilometer van Laguardia naar Le Mans in Frankrijk voor een tussenstop.


Hoe ver het was en hoe warm! Een hittegolf teistert Zuid-Frankrijk: 35–40 graden. Ik durf de AC niet aan te zetten, bang dat de Zafira zal ontploffen. We houden in Frankrijk een westelijke route aan (Le Mans), omdat we denken Parijs te moeten ontwijken vanwege de Olympische Spelen. Toch geven alle routeplanners aan dat Parijs de kortste en snelste weg is. Morgenvroeg  opnieuw bekijken.


‘La Pommeraie’ is een mooi hotel met schaduwrijke tuin eromheen. Het hotel serveert wel snacks, maar heeft geen restaurant. Even snel naar de dichtstbijzijnde M. Vervolgens lekker opfrissen, want alles plakt. Heb nog nooit eerder zulke grote en duidelijke zoutvlekken (van de transpiratie) in mijn T-shirt gehad.


In de tuin brengen we de zwoele avond door. De ‘café americano’, die Marita voor mij bestelt, wordt een Martini cocktail, ook lekker. ‘Café allongé’ had het moeten zijn.


Dinsdag, 30 juli 2024. De laatste etappe naar huis. We zetten nu de AC van de auto wel aan onderweg – we zijn nu toch bijna thuis – en die blijkt na even ‘warmlopen’ prima te functioneren.


Ook vandaag is de route via Parijs de kortste en de snelste. Totaal geen oponthoud op de westelijke buitenring. We passeren van dichtbij een stadion met volle tribunes, waarschijnlijk het Stade Yves du Manoir, waar onze hockeyers hun gouden triomfen aan het boeken zijn. Even later vlak langs het Stade de France, waar onze atleten zich in het zweet werken voor grootse prestaties.


Tegen zeven uur in de avond zijn we weer thuis van een aangename en leerzame vakantie. Wel alles een beetje vluchtig en onrustig. Het was Marita’s keuze, maar gezien het recente overlijden van haar moeder, was iets meer rust waarschijnlijk beter geweest.


Marita heeft mij niet met Corona besmet. Achteraf vermoed ik dat ik juist een hele lichte besmetting aan haar heb doorgegeven. Marita heeft toch drie dagen hoge koorts gehad.


Enkele algemene indrukken?


We hebben reuze geluk gehad met het weer aan de noordkust van Spanje. Het kan daar dagenlang regenachtig en koud zijn. Op de tocht naar ‘het einde van de wereld’ (Fisterra) vanuit Santiago de Compostela na, hebben we geen regen gehad. Temperaturen waren aangenaam tussen de 20 en 25 graden. De terugweg door Noord-Portugal en Castilië & Léon was wel beduidend warmer (25–35 graden).


De noordkust is niet erg toeristisch. Nog nooit tijdens een vakantie zo weinig Nederlanders en buitenlanders in het algemeen gezien. De badplaatsen zijn wel druk, maar dat is vooral binnenlands toerisme. Daarom is waarschijnlijk ook de kennis van het Engels in het algemeen belabberd. Bij bezienswaardigheden zijn folders in vreemde talen niet of zeer beperkt aanwezig. In Portugal is de kennis van het Engels beduidend beter.


Rood geverfd haar is populair, vooral bij vrouwen, minder bij mannen.


We zijn niet onder de indruk van de Noord-Spaanse keuken. Alle dagen pintxos of tapas is geen optie. Dagmenu’s waren ronduit slecht. Misschien moet je een hele grote liefhebber zijn van zeebanket om aan je trekken te komen. Groenten zijn bij het eten dun gezaaid. Vegetariërs hebben het niet makkelijk in Spanje.


Spanje en Portugal zijn nog bijzonder kerkelijk. Dat blijkt niet alleen uit het aantal kerken, maar ook uit het gedrag van de kerkgangers (wijwater, knielen, kruistekens slaan, biechten, etc.).

Wij realiseren ons dat – afgezien van het buitenland, waar we gewoond en gewerkt hebben – Spanje het land is waar we het vaakst op vakantie zijn geweest: meermalen naar Tossa de Mar en Barcelona in Catalonië, rondreis door Andalusië, weekje in Valencia, doortocht en overnachtingen in Castilië & Léon op weg naar Portugal, en nu deze tocht langs de Noordkust. Dus geen kwaad woord over Spanje!


Al met al heeft de Zafira ons 5540 kilometer rondgetoerd. Ze heeft nu 379.118 kilometer op de klok staan. Was ze drie weken geleden nog het ouwe trouwe beestje, nu is het een ‘grand old dame’. Ze heeft een schouderklopje gekregen en een suikerklontje in de benzinetank!

 

 

Gepost: 19 September 2024